Interested in how JMT can help you?

Contact Us »

RiverLink Ferry System Barge Rehab & Terminal Upgrade

Location: Philadelphia, Pennsylvania Client: Delaware River Port Authority

JMT staff designed an enhanced passenger experience and major upgrades for a ferry terminal passenger facility.

The RiverLink Ferry System provided a vital pedestrian link across the Delaware River between Penn's Landing, a major public waterfront plaza and destination in Center City Philadelphia, with numerous entertainment and tourist venues on the adjacent waterfront in Camden, New Jersey. The ferry terminal needed a variety of improvements.  RiverLink passengers were provided minimal shelter from poor weather as they waited, and queuing for large events resulted in poor site circulation in and around the terminal. Terminal signage was inadequate.  A floating barge, which facilitated passenger movements between the terminal and the ferry vessel, needed structural repairs and system upgrades. Improvements to the terminal ticketing and waiting areas and barge also were desired to assure a safe and enjoyable experience for ferry passengers.
 
JMT prepared an assessment and developed construction plans, specifications, cost estimates and schedules for the upgrades to the Penn's Landing Ferry Terminal in accordance with Federal Transit Administration requirements. JMT staff completed an inspection of all terminal facilities, including an in-depth investigation of the floating barge through underwater structural inspections and other internal investigations. Following the inspection, JMT designed upgrades including various structural plating and stiffener repairs, removal of waste materials inside the barge, and new lighting, mechanical, electrical and security features.

Enhancements to the terminal structure were designed to be semi-permanent due to ongoing planning efforts which could change the face of the waterfront in Philadelphia over the long-term. Accordingly, JMT designed a new terminal structure comprised of two custom pre-fabricated structure units that provided improved, secure ticketing facilities and a separate climate-controlled waiting area, connected by a covered portico near the barge access point. The new design is aesthetically pleasing and provides views of the river to waiting passengers, improved site circulation patterns, high visibility to potential passengers, and improved variable message and static signage. The structure's foundation is designed to integrate with the existing wharf structure on which it rests.

« Go Back